ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών

[Ε.Π.Α.Α.] συνδιοργανώνουν, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης,

Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Διεπιστημονική ημερίδα με θέμα:

«ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ»

την 4η Απριλίου 2013 και ώρα 13.30,

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών, οδός Δέγλερη αρ.2

 

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ιωάννης – Σπυρίδων Τέντες

 

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Π.Α.Α.

Ειρήνη Πανταζή – Μελίστα

Αντεισαγγελέας Εφετών

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

________________________________________________________________________________

 

Πρόσκληση για τη μουσική παράσταση "Η Αγκαλιά η μεγάλη" στις 22/02/2013, ώρα 20:30

Κάντε κλικ για να δείτε την πρόσκληση

________________________________________________________________________________

 

Από το τρέχον σχολικό έτος οι μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών (Ψυχικό) υλοποιούν προγράμματα εθελοντισμού στην Πρότυπη Στέγη Ανηλίκων Αρρένων της Ε.Π.Α.Α και μάλιστα την 1η Δεκεμβρίου η πρόεδρος της Ε.Π.Α.Α. Αντεισαγγελέας Εφετών κυρία Ειρήνη Πανταζή – Μελίστα θα μιλήσει στους μαθητές του Κολλεγίου σχετικά, μετά από αίτημα των υπευθύνων του προγράμματος εθελοντισμού του κολλεγίου. Στα πλαίσια της ομιλίας της η κα Αντεισαγγελέας θα χρησιμοποιήσει την παρακάτω παρουσίαση. (Δείτε εδώ την παρουσίαση της Προέδρου)

________________________________________________________________________________

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Π.Α.Α.

________________________________________________________________________________

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών συμμετείχε στον Διάλογο για το Νομοσχέδιο για την Αποποινικοποίηση των Ναρκωτικών με την ακόλουθη Ανακοίνωση

________________________________________________________________________________

 

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Ειρήνη Πανταζή-Μελίστα Αντεισαγγελέας Εφετών συμμετείχε ως εισηγήτρια με θέμα «Ο ρόλος του εισαγγελέα σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας», στη Διημερίδα «Συγκρουσιακές σχέσεις: Θεραπεία και κοινωνική ευθύνη», που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας Οικογένειας σε συνεργασία με την Εταιρεία Societá Italiana di Ricerca e Terapia Sistemica (SIRTS), στις 28 & 29 Μαΐου 2010, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα.

(Με κλικ μπορείτε να δείτε:

τις ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,

το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και

την ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ)

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Ειρήνη Πανταζή-Μελίστα Αντεισαγγελέας Εφετών συμμετείχε ως εισηγήτρια με θέμα «Ιατρική και Δικαστική Παρέμβαση σε ανήλικες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης», στα πλαίσια του 2ου Πανελλήνιου Συνέδριου Παιδικής & Εφηβικής Γυναικολογίας, που διεξήχθη στις 17 & 18 Σεπτεμβρίου 2010, στην Αίγλη Ζαππείου. (Με κλικ κατεβάζετε το τελικό πρόγραμμα του Συνεδρίου)

Highslide JS

Τη 16η Δεκεμβρίου του 2009 στο ξενοδοχείο PARK, με την ευκαιρία της 20ης επετείου της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, σε εκδήλωση της Ε.Π.Α.Α., έγινε παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο : «Σ’ ευχαριστώ που αναγνωρίζεις τα δικαιώματά μου», το οποίο επιμελήθηκαν μέλη του Δ.Σ. της Ε.Π.Α.Α., εξέδωσαν χορηγοί και διανέμεται δωρεάν, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία για την υποστήριξη των δικαιωμάτων του παιδιού. (Με κλικ κατεβάζετε το έντυπο της ΕΠΑΑ για την εκδήλωση)

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους :

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κύριος Απόστολος Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κύριος Καλαμίδας Γεώργιος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Τέντες Ιωάννης.

Την 11η Δεκεμβρίου 2009 δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκής εμβέλειας online magazine ΕΥΡΩΖΩΗ αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Με αυτή την αφορμή το ηλεκτρονικό περιοδικό δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα μία δήλωση της Προέδρου της Ε.Π.Α.Α.

Στην επόμενη σελίδα δημοσιεύτηκε το κείμενο της Ε.Π.Α.Α. για την επέτειο των 20 χρόνων από την Απόφαση του ΟΗΕ, που αναγνωρίζει τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου 1989-2009). Σε αυτό καταγράφονται οι κύριες ανάγκες των παιδιών, στις οποίες αυτά ζητούν να δώσουμε την ανάλογη σημασία και να τις αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά και με γνώμονα τις κύριες αρχές που διέπουν τη σύμβαση.

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009 η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τμήματος Νομικής Σχολής Ν.Ο.Π.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργάνωσε εκδήλωση, για την συμπλήρωση των 20 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης για τα δικαιώματα του Παιδιού, στο νέο κτίριο της Νομικής Σχολής, στην αίθουσα Οικονομίδου. Την Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών εκπροσώπησε ως κεντρικός ομιλητής το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Π.Α.Α. δικηγόρος κύριος Κωνσταντίνος Μπεσίρης. Η ομιλία του είχε θέμα : «20 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του παιδιού από τον ΟΗΕ. Τηρούνται ή παραβιάζονται τα κατοχυρωμένα στα άρθρα της παιδικά δικαιώματα ;»

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Ειρήνη Πανταζή-Μελίστα έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στο τμήμα «20 Ερωτήσεις» την 18-11-2009. Δημοσιεύτηκε με τίτλο «Παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών».

Μετά από αίτημα που διατύπωσαν στην Ε.Π.Α.Α. η Διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί του 46ου Γυμνασίου Αθηνών το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Π.Α.Α. κυρία Πενταρβάνη-Υφαντή Θεοδοσία πραγματοποίησε ομιλία με θέμα : «Η βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων και η αντιμετώπισή της» στο σχολικό συγκρότημα την Τρίτη 17Η Νοεμβρίου 2009 και ώρα 10.30 π.μ.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Ειρήνη Πανταζή-Μελίστα Αντεισαγγελέας Εφετών εκπροσώπησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως εκλεγμένο μέλος της Ομάδας στην 1η Συνεδρίαση της Ομάδας Ειδικών για μια Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά (CJ-S-CH), που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο στις 16 και 17 Απριλίου 2009. Η κα Πανταζή-Μελίστα έστειλε ενημερωτικό σημείωμα στον υπουργό κο Δένδια, σχετικά με το περιεχόμενο της διάσκεψης.

Το Δ.Σ. απέστειλε στις 22-1-2009 έγγραφο στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να υποστηρίξει την πρόταση του Διευθυντή της Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γεν. Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» κυρίου Ε.Λύκουρα και αφορούσε στην δημιουργία πρωτοκόλλου εξέτασης ανήλικου θύματος κακοποίησης και δράστη.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Ειρήνη Πανταζή-Μελίστα Αντεισαγγελέας Εφετών συμμετείχε στο 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης. Η ομιλία της έγινε την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008 στα πλαίσια της τράπεζας :  «Παιδοψυχιατρική Πραγματογνωμοσύνη. Παρούσες δυσχέρειες και προτάσεις για την αποτελεσματική μελλοντική λειτουργία του θεσμού». Είχε θέμα : «Προβλέψεις και αδυναμίες της νομοθεσίας σχετικά με την εξέταση ανηλίκου θύματος από πραγματογνώμονα». Επίσης συμμετείχε και το μέλος του Δ.Σ. Δημήτρης Γεωργιάδης Παιδοψυχίατρος, Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής-ΕΣΥ, Πρόεδρος «Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος-Ένωσης Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων», ο οποίος εκφώνησε ομιλία με θέμα «Προτάσεις της «Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος-Ένωσης Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων» για τη μελλοντική λειτουργία του θεσμού στη χώρα μας.

Το Δ.Σ. της Ε.Π.Α.Α. στις 6-6-2008 απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείο Δικαιοσύνης προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων και για την αποτελεσματικότερη επιτέλεση του σκοπού τους. Το ίδιο έγγραφο στάλθηκε και στη νέα διοίκηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Δεκέμβριο του 2009.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Ειρήνη Πανταζή-Μελίστα Αντεισαγγελέας Εφετών μαζί με τους κ.κ. Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου Εισαγγελέα Εφετών και Ισίδωρο Ντογιάκο Αντεισαγγελέα Εφετών, δίδαξε το αντικείμενο «Διερεύνηση υποθέσεων εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας-ειδικός χειρισμός των θυμάτων» στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, Τμήμα Σπουδών-Δημοσίων Σχέσεων της Αστυνομικής Ακαδημίας. Το αντικείμενο διδάχθηκε σε τρεις εκπαιδευτικές σειρές τις ημέρες 10,15,17 Απριλίου του έτους 2008. Το γενικό θέμα της εκπαίδευσης - η οποία περιελάμβανε και άλλα γνωστικά αντικείμενα - ήταν «Εκπαίδευση Αστυνομικών αναφορικά με τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερία και τον χειρισμό των υποθέσεων αυτών».

Άρθρο της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για την διημερίδα με θέμα : «Η βία στο σχολείο. Εκφοβισμός και θυματοποίηση», που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδου» στις 29-30 Μαρτίου 2007. Συμμετείχαν ως ομιλητές και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Δημήτρης Γεωργιάδης παιδοψυχίατρος-ψυχίατρος πρόεδρος Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος ΕΝΩ.ΨΥ.ΠΕ., Θεοδοσία Πενταρβάνη διευθύντρια 7ου Γυμν. Ζωγράφου, Ευαγγελία Κογιαννάκη Επιμελήτρια Ανηλίκων του Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθήνας.